Reuters : Банки ОАЕ відмовляються відкривати рахунки «Роснефти»

Джерело: Reuters

Постачання російської сирої нафти Sokol до Indian Oil Corp були затримані через проблеми з оплатою, що змусило найбільший нафтопереробний завод Індії використовувати свої запаси та закуповувати більше нафти з Близького Сходу.

IOC є єдиним державним нафтопереробним підприємством Індії, що уклало річну угоду про купівлю російських сортів нафти, включаючи Sokol, у російської нафтової компанії “Роснефть”. Sokol постачає ТОВ “Сахалин-1”, дочка “Роснефти”.

Індійські державні нафтопереробники ведуть торгівлю нафтою з Росією в дирхамах Об’єднаних Арабських Еміратів після того, як уряд порадив їм не використовувати китайські юані, хоча приватні нафтопереробники все ще платять у юанях через відсутність альтернатив.

Проте, банки ОАЕ не почали відкривати рахунки “Роснефти” у національній валюті, яку найбільша нафтова компанія РФ планувала використати для розрахунків з Індією.

Так, платежі IOC за нафту Sokol не були проведені через те, що ТОВ “Сахалин-1” не змогло відкрити рахунок у банку в ОАЕ для прийому платежів у дирхамах.

У результаті її експорт зупинився: через проблеми з оплатою на кінець грудня шість танкерів, на борту яких перебуває понад 5 млн барелів російської сировини, змушені дрейфувати в Індійському океані. Один із них, який потрапив під американські санкції NS Century, ще 25 листопада мав пришвартуватися в порту Vadinar, але після майже місяця очікування подався до Сінгапуру. До цього ж порту прямували ще два танкери — NS Commander і Sakhalin Island, які зараз стоять на якорі поблизу Коломбо (Шрі-Ланка). Окрім цього, ще три танкери не дійшли до порту Paradip, тож наразі дрейфують у Бенгальській затоці.

Раніше оплата в рупіях стала проблемою для РФ: потоку товарів у відповідь, на які можна було б витратити індійську валюту, Індія в РФ не постачає, і в результаті рупії накопичуються в індійських банках. Джерела Reuters оцінювали суму в $40 млрд.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 19 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 163 бойових зіткнення.