Подоляк: за законопроєкт про мобілізацію голосуватимуть після обговорення та внесення змін

Джерело: Михайло Подоляк в ефірі телемарафону

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк прокоментував законопроєкт про мобілізацію та зазначив, що він буде виноситися на голосування Верховної Ради після обговорення та внесення змін.

“Чи буде він (законопроєкт) в такому вигляді? Ні. Безумовно, для того і вноситься певний законопроєкт – для обговорення. Після того, як буде все враховано, будуть внесені відповідні зміни, ми отримаємо більш-менш оптимальний законопроєкт, який враховує, що в нас довга, масштабна, інтенсивна війна, і РФ не буде десь там зупинятись, вона буде тиснути, доки не програє цю війну…”, – сказав Подоляк.

Подоляк зазначив, що “нинішня війна потребує правильного юридичного оформлення і щодо мобілізаційних процесів” і що даний законопроєкт врегулюють так, щоб там були “відповідні правильні нормативні позиції”.

“Попри те, що традиційно для України спочатку багато хейту, багато хайпу, токсичності, скандалів, але поступово, побачите, цей законопроєкт буде обговорено і врегульовано так, щоб там були відповідні правильні нормативні позиції. Після цього, безумовно, парламент буде його голосувати в першому, другому читанні, і будемо мати новий закон про мобілізацію”, – сказав він.

Подоляк зазначив, що нинішні закони щодо мобілізації не відповідають реальностям війни.

“Тому що той закон, який сьогодні використовується, не відповідає нинішнім реаліям. І тому це дуже добре, що на рівні Генерального штабу, Міністерства оборони, Міністерства фінансів чи Кабміну в цілому, на рівні профільних комітетів Ради, на рівні експертного середовища відбувається дискусія. Це правильно”, – сказав він.

Подоляк наголосив що “треба усвідомити”, що “якщо Росія не програє цю війну, вона захоче встановити тут окупаційний режим”.

Зауважимо, ввечері 25 грудня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби” (реєстр. № 10378).

Раніше Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний зазначив, що до проєкту Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби” включено певні норми, що не відповідають інтересам ЗСУ та не сприяють забезпеченню обороноздатності держави. Мовиться зокрема про пропозицію мобілізації жінок та ротації військовослужбовців.

Також він заявив, що спільно з Міністерством оборони погоджено, щоб новий законопроєкт про мобілізацію передбачав службу у війську впродовж 36 місяців після призову.

Варто акцентувати, що за інформацією “УП”, депутатам від фракції “Слуга народу” рекомендували уникати коментарів стосовно законопроєкту про удосконалення мобілізації і військового обліку.

  • Міністр оборони України Рустем Умєров повідомив, що у 2024 році розпочнеться мобілізація українських чоловіків, які живуть за кордоном.
  • Під час пресконференції президент Володимир Зеленський запевнив, що не збирається підписувати закон про мобілізацію жінок.
  • Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вважає, що на сьогодні зарано оцінювати рекрутинг. На його думку, варто повернути мобілізаційним заходам ті рамки, в яких працювали раніше.
  • Рустем Умєров розповів, що у законопроєкті, що має на меті регулювати мобілізацію, демобілізацію, відстрочку та соціальний захист, зазначено, що нині військовослужбовці зможуть отримати відпочинок чи часткове звільнення. Натомість про повну демобілізацію може мовитися виключно після закінчення війни.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.