Єрмак про результати зустрічі у Давосі: «Зеленський не прийме замороженого конфлікту»

Джерело: “Суспільне

14 січня голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що українська делегація в Давосі працює над п’ятьма пунктами української “формули миру”. Під час форуму союзники зокрема обговорили перспективи виведення російських військ, відновлення справедливості, екологічної безпеки, запобігання та відновлення війни, а також підтвердження закінчення війни.

На пресконференції після четвертої зустрічі радників з питань нацбезпеки щодо “формули миру” голова ОП акцентував, що президент “Володимир Зеленський і його команда ніколи не приймуть замороженого конфлікту”.

Це неприйнятно для українського суспільства, коли ти живеш у війні й лягаєш спати не впевнений, що прокинешся. Нас щодня атакують. Я не думаю про якісь фантазії. Після візиту Зеленського та делегації в США ми повернулися з позитивним відчуттям. Ми сподіваємось і віримо, що нарешті питання голосування за новий бюджет для підтримки України відбудеться, — заявив Єрмак.

Водночас посадовець запевнив, що партнери України не підштовхують її до територіальних поступок.

Він також додав, що цього року українські захисники не дозволили росіянам окупувати будь-яке конкретне місто чи містечко. Водночас голова ОП наголосив, що Україна продовжує складну боротьбу. Зокрема у ці секунди українські герої продовжують боротися в Авдіївці, поблизу Бахмута, “цього малого міста, назву якого люди у світі навіть не знають”.

Рік, мільярди, сотні тисяч російських військових, в’язні з “Вагнера”, тільки з якого 20 тисяч загинули поблизу Бахмута. Все-таки вони повністю не окупували це місто, в якому нема жодного вцілілого будинку.

За словами Єрмака, для України важливо, щоб усі країни з однаковими принципами долучилися до “формули миру”.

Звісно, ми запрошували Китай і ви знаєте, що на початку на рівні.. Тому що формула зараз існує на трьох рівнях — послів, радників і лідерів.Китай іноді бере участь на рівні послів і вони були в Джидді. На жаль, тут і в Мальті представника не було. Ми запрошували й продовжимо запрошувати. Для нас важливо, щоб Китай був за столом, — пояснив він.

Одначе, у Києві сподіваються, що Китай все ж візьме участь у переговорах щодо “формули” у майбутньому.

14 січня у Давосі 83 країни взяли участь у четвертій зустрічі радників з нацбезпеки стосовно української “Формули миру”.

Зауважимо, 11 жовтня 2022 року Зеленський озвучив лідерам G7 десять пунктів “формули” для подолання російської загрози:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…