Ситуація потребує втручання Президента – Порошенко про переслідування журналістів і бізнесу

Джерело: Петро Порошенко/Facebook

Лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко заявив про ризик повернення практик 2010-2013 років стосовно ситуації з переслідування представників медіа та бізнесу з боку держави.

Порошенко зазначив, що 2024 рік розпочався “з відчуття великої тривоги”.

Тяжка ситуація на фронті. Зависли питання з макрофіном від ЄС і з коштами на воєнну допомогу від США. Під дуже великим питанням перспектива запрошення до НАТО на саміті у Вашингтоні. Свої складнощі з переговорами щодо вступу до ЄС: насувається головування Угорщини в Євросоюзі. Інвестори бояться вкладати гроші в Україну. Дедалі більше зовнішніх гравців мусолять тему про нібито невідповідність України критеріям членства в ЄС та НАТО, — пояснив політик.

Одначе, він акцентував, що є особи, котрі дають нашим недругам “пас з України”. Лідер “ЄС” пояснив, що це ті, хто тисне на журналістів-розслідувачів, залякує їх та веде незаконне за ними спостереження. Також ті, хто розхитує єдність і веде кампанію проти Головнокомандувача ЗСУ. Це ті, хто у стосунках влади і бізнесу повертають країну “в часи Януковича-старшого і його Саші-стоматолога”.

Порошенко пояснив, що представники команди президента-втікача не просто пригріті й обласкані в теперішньому ОПУ.

А керують: один – правоохоронними органами, а інший – судовою системою. Обоє делеговані туди сумновідомим Андрієм Портновим, проти якого США запровадили санкції, а українська влада навпаки: наділила цілковитим імунітетом.

За словами політика, саме під їх керівництвом ДБР, БЕБ та інші правоохоронні органи пресують бізнес і відлякують від України навіть тих інвесторів, які не бояться війни.

Він нагадав, що нещодавнє затримання Ігоря Мазепи – “не його персональний кейс”. Додавши, що таких справ накопичилося дуже багато, просто прізвища жертв вибіркового правосуддя не такі гучні і відомі.

Про повернення практик 2010–2013 років дедалі більше говорять представники самого бізнес-середовища. Про це йшлося і у заяві громадського руху “Маніфест 42”, ініційованій Мазепою. Ніколов та Бігус критикували корупцію в МО та ОПУ, а Мазепа – у правоохоронних органах, за що і поплатився, — наголосив п’ятий президент.

Водночас, вважає глава “Євросолідарності”, замість тог, дослухатися і виправити помилки влада обирає інший шлях: “заткнути рота критикам, не цураючись найгірших практик часів Януковича”.

Порошенко заявив, що ситуація потребує негайного втручання президента. Він переконаний, що політичні аспекти цих проблем мали б обговорити на зустрічі президента з лідерами парламентських фракцій, а бізнесові та ділові – під час розмови глави держави з бізнес-асоціаціями та з громадським рухом “Маніфест 42”.

Політик висловив переконання, що відвертий діалог зможе покласти край негативним тенденціям і посилити внутрішню єдність навколо ЗСУ у протидії зовнішній агресії.

Раніше у своїй заяві щодо кампанії тиску і залякування медійників Комісія з журналістської етики (КЖЕ) наголосила, що обурена випадками тиску на українських журналістів-розслідувачів і вважає це небезпечною загрозою для демократії і майбутнього країни.

Нагадаємо, що працівники ДБР спільно з ДСР Нацполіції затримали на кордоні з Польщею бізнесмена Ігоря Мазепу, якого звинувачують нібито в організації схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС.

Згодом у компанії Concorde Capital заявили, що затримання засновника інвестиційної компанії Ігоря Мазепи пов’язане з його публічною позицією щодо посилення тиску з боку правоохоронних органів на власників українського бізнесу.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…