США не можуть підтвердити, що на борту російського Іл-76 були українські полонені

Джерело: брифінг координатора Ради національної безпеки Білого дому Джона Кірбі

У США прокоментували падіння російського літака Іл-76 над Бєлгородською областю РФ та заяви росіян про нібито перебування на борту українських військовополонених.

За словами Кірбі, на цей час Штати роблять все можливе, аби встановити деталі інциденту і отримати більше інформації.

Він наголосив, що США бачили повідомлення Росії, проте не можуть їх підвередити.

“Американська сторона станом на зараз не має інформації, яка могла б підтвердити, що в російському військово-транспортному літаку Іл-76, який упав у Бєлгородській області, перебували українські військовополонені. Ми бачили повідомлення, але не можемо їх підтвердити”, – наголосив Кірбі.

ДОВІДКА: вдень 24 січня над Бєлгородською областю РФ впав військовий літак Іл-76. РосЗМІ фактично одразу повідомили, що на борту перебувало понад 60 осіб і всі загинули.

Трохи згодом офіційні особи РФ заявили, що 24 січня мав відбутись обмін військовополоненими і на борту, який впав, нібито перевозили тих, кого повинні були повернути.

В українській розвідці підтвердили підготовку обміну військовополоненими. Водночас підтвердити інформацію про те, що на борту Іл-76 були полонені, українська сторона не підтверджує. Зазначається, що всі дані щодо цього перевіряються українськими спецслужбами.

Зреагував на падіння Іл-76 і президент України Володимир Зеленський.

“ГУР займається з’ясуванням долі всіх полонених. Служба безпеки України розслідує всі обставини. Я дав доручення міністру закордонних справ України поінформувати партнерів щодо наявних даних в України. Наша держава буде наполягати на міжнародному розслідуванні”, – наголосив він.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.