У ПАРЄ закликали передати заморожені активи РФ для відновлення України

Джерело: пресслужба ПАРЄ

Рада Європи має очолити процес “арешту російських державних активів та їх використання для підтримки відновлення України”, мовиться у проєкті резолюції Комітету ПАРЄ з політичних питань.

У проєкті резолюції, заснованому на доповіді Лулзіма Баші, комітет зазначив, що РФ, як держава-агресорка, повинна надати “повну компенсацію за шкоду, завдану її міжнародно-протиправними діями, включаючи руйнування інфраструктури, загибель людей, економічні труднощі та інші негативні наслідки”.

Приблизно 300 мільярдів доларів заморожених російських активів тепер мають передати в розпорядження для відновлення України. Станом на червень 2023 року задокументовані збитки, завдані агресією Росії інфраструктурі та економіці України, оцінюються в 416 мільярдів доларів, зазначили парламентарі.

Комітет рекомендував створити “міжнародний компенсаційний механізм” під егідою Ради Європи, що включає міжнародний трастовий фонд, до якого мають передати російські активи, якими володіють країни-члени та не члени Ради Європи. Також рекомендували створити “неупереджену та ефективну” міжнародну претензійну комісію, що діятиме згідно з визнаними судовими нормами, для розгляду позовів України та інших суб’єктів, які постраждали від агресії.

Окрім цього, Комітет закликав країни-члени Ради Європи та країни, що не є членами Ради Європи, які володіють російськими активами, “активно співпрацювати” у передачі цих активів такому механізму – за підтримки ЄС, США та G7.

Зауважимо, 22 січня Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель на пресконференції у межах засідання Ради ЄС у Брюсселі, повідомив, що країни Євросоюзу досягли політичної згоди щодо процедури використання доходів, отриманих із заморожених російських активів.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.

Сьогодні вдень, 7 вересня, російські окупанти завдали ударів керованими авіабомбами по Харкову та селищу Мала Данилівка Харківського району. Є поранені.