У Києві рідні військовополонених закликали звільнити оборонців Маріуполя: фоторепортаж

Джерело: Букви

31 березня біля станції метро “Печерська” у Києві, рідні військовополонених та небайдужі громадяни влаштували акцію на підтримку оборонців Маріуполя, закликавши домогтися їхнього звільнення з російського полону.

Під час акції активісти нагадали, що дехто з українських захисників вже два роки перебуває у ворожому полоні.

На площі Лесі Українки організатори розгорнули українські прапори та плакатами з написами “У них одна мрія – воля”, “Підтримай, сигналь”, “Полон вбиває”, “Вони вибороли час для нас, настав наш час боротися за них”, “Free Azov”.

Варто наголосити, що близько 90% українських військовополонених пройшли через катування, зґвалтування, погрози сексуальним насильством або інші форми жорстокого поводження.

26 березня Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні оприлюднила нові дані про тортури росіянами українських військовополонених та різке зростання кількості достовірних звинувачень у стратах полонених.

Голова ММПЛУ Даніель Белль повідомила, що кожен з раніше опитаних українських військовополонених розповідав, як російські військовослужбовці та посадовці катували їх у неволі, застосовуючи неодноразові побиття, електрошок, погрози розстрілу, тривалі стресові пози та імітацію розстрілу. Більш ніж половина з них зазнали сексуального насильства.

Більшість колишніх військовополонених також розповідали про страждання від того, що їм не дозволяли спілкуватися зі своїми родинами, та що вони були позбавлені належного харчування й медичної допомоги.

Окрім цього, ММПЛУ зафіксувала достовірні повідомлення про страту щонайменше 32 українських військовополонених у 12 окремих випадках у період з грудня 2023 року по лютий 2024 року, що значно більше, ніж за будь-який попередній період.

Читайте також: Багато іноземців не знають, що росіяни катують наших полонених – Спільнота родин Оленівки

Раніше представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юрій Таранюк повідомив, що в російському полоні перебувають понад 8000 українців.

Президент Фінляндії Александр Стубб заявив, що залежність Росії від Китаю дійшла до того, що Пекін міг би припинити війну РФ в Україні лише “одним телефонним дзвінком”.

Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні заявила у вівторок, 2 липня, що її партія “Брати Італії” повинна виключити всіх, хто захоплюється фашистським минулим країни. Мелоні поширила заяву після оприлюдненого відео, де члени молодіжного крила партії демонструють фашистські вітання і скандують “Зіг Хайль”. 

Прем’єр-міністр України в середу, 3 липня, повідомив, що Україна отримала 2,2 мільярда доларів від Міжнародного валютного фонду.

Росія направила свої військові кораблі до Венесуели. Крім того, 12 червня російські військові кораблі прибули до Куби, увійшовши у порт Гавани.

Сьогодні вранці, 3 липня, російські війська здійснили серію ударів керованими авіабомбами по селищу Борова Ізюмського району Харківщини, внаслідок чого є загиблий та поранені.