«Різанина на площі Тяньаньмень»: 35 років тому в Китаї розстріляли студентську демонстрацію

Джерело: Букви

Події 4 червня 1989 року в Китаї увійшли в історію як “Різанина на площі Тяньаньмень”. Китайська влада руками військових із вогнепальною зброєю та бронетехнікою розігнала протести в Пекіні, розстрілявши, за різними оцінками, від 300 до кількох тисяч людей.

Що передувало?

У 1980-х роках панівна в Китаї Комуністична партія почала дозволяти деякі приватні компанії та іноземні інвестиції. У такий спосіб лідер країни Ден Сяопін сподівався стимулювати економіку та підвищити рівень життя.

Комуністична партія розділилась на тих, хто закликав до швидших змін, і консерваторів, які хотіли зберегти жорсткий державний контроль.

У середині 1980-х років місцеві студенти вийшли на протест. До акцій долучилися люди, які жили за кордоном, і знайомі з більш прогресивними ідеями щодо розвитку країни.

Вже навесні 1989 року протести стали чисельнішими, а їхні учасники вимагали все більшої політичної свободи.

Фото з відкритих джерел

Окрім того, демонстрантів надихнула смерть провідного політичного діяча країни — Ху Яобана, який відповідав за деякі економічні та політичні зміни.

Політичним опонентам вдалося добитися його зняття з керівних посад у партії за два роки до того.

Десятки тисяч людей зібралися в день похорону Ху Яобана у квітні, із закликами до більшої свободи слова та меншої цензури.

Протягом наступних тижнів протестувальники збиралися на площі Тяньаньмень. Їх кількість оцінювали у майже один мільйон.

Незабаром мирні протести перекинулися і на кілька сотень інших міст. Згідно з партійними документами, протести торкнулися 341 міста, а між 5 і 8 червня – після розстрілу на площі Тяньаньмень – люди вийшли на вулиці в 181 місті.

Фото з відкритих джерел

Реакція влади

Спершу влада не вживала жодних заходів проти протестувальників. Посадовці не могли дійти згоди щодо того, як реагувати на мітинги. Дехто пропонував піти на поступки вимогам демонстрантів, інші – розігнати зібрання.

Тим часом демонстранти утворили наметове містечко. Навіть встановили свою Статую Свободи, на якій написали свої вимоги.

Фото з відкритих джерел

В останні два тижні травня в Пекіні було оголошено воєнний стан.

3 і 4 червня війська почали рухатися до площі Тяньаньмень. Вони відкривали вогонь, арештовували та чавили танками протестувальників, аби відновити контроль над територією.

5 червня один з мітингувальників став перед колоною танків, що прямували з площі. Він ніс у руках дві сумки для покупок. Камера зафільмувала, як він йшов, щоб не дозволити танкам проїхати повз.

Фото з відкритих джерел

Його відтягли в бік двоє чоловіків. Саме він став втіленням цього протесту, отримавши прізвисько “Танкова людина”.

Скільки людей загинуло в протестах?

За різними оцінками, тоді загинуло від кількох сотень до кількох тисяч демонстрантів.

Наприкінці червня 1989 року китайський уряд поінформував, що загинуло 200 цивільних і кілька десятків співробітників служб безпеки.

Тоді як в опублікованих у 2017 році документах посольства Великої Британії у Китаї мова йде про смерть 10 000 людей.

Окрім того, до в’язниць Китаю потрапили ті, хто вижив і не зміг утекти. Одних заарештованих після нетривалих судів стратили. Інших – відправляли відбувати терміни покарання в трудові табори політичного перевиховання.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.