Очікуємо на дві-три системи ППО Patriot для України вже найближчим часом – Зеленський

Джерело: Володимир Зеленський під час спільної пресконференції з главою Міноборони ФРН Борисом Пісторіусом

11 червня президент Володимир Зеленський повідомив, що вже найближчим часом Україна очікує на ухвалення рішень від союзників стосовно посилення української ППО. Силам оборони можуть передати додаткові системи протиповітряної оборони Patriot.

Відповідаючи на запитання про посилення української ППО, Зеленський зауважив, що нині ведуться переговори про постачання ще “двох-трьох комплексів”. Він не уточнив про яких мовиться союзників, однак, зазначив, що питання узгодять “найближчим часом”.

Поки не хочу говорити, з ким саме з Європи, бо чекаємо на підтвердження. Загалом очікуємо на позитивний результат найближчим часом щодо двох-трьох систем, – зазначив глава держави.

Під час пресконференції він висловив вдячність уряду Німеччини за надання Силам оборони систем Patriot та Iris-T.

Стало відомо, що Німеччина спорядить Україні ще одну, вже третю систему ППО Patriot, установки IRIS-T, Gepard, ракети та боєприпаси. За словами Шольца, це все буде відправлено до України найближчими тижнями та місяцями.

Нагадаємо, що уряд Німеччини запустив ініціативу з пошуку додаткових засобів протиповітряної оборони, які можна передати Україні на тлі посилення російських обстрілів.

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у травні заявила, що її уряд зібрав майже 1 мільярд євро на додаткову підтримку протиповітряної оборони, насамперед ракетами. Берлін також поставив десятки зенітних установок Gepard і кілька установок протиповітряної оборони Iris-T.

8 липня, внаслідок чергового російського масованого ракетного удару загинув лось, котрий перебував на реабілітації у Центрі порятунку диких тварин Наталії Попової. Тварина перелякалася вибухів, та розігнавшись, вдарився об стіну.

У НЕК Укренерго повідомили, що з 9 по 24 липня не проводитимуться вимірювання фактичного рівня споживання у кожній області.

Російська економіка може постати перед проблемою “тихої кризи” у другій половині 2024 року. Аналітики пояснюють, що основні рушійні сили економічного зростання (споживання громадян і капітальні інвестиції) перебуватимуть під загрозою через ймовірне підвищення центробанком РФ ключової ставки.

Європейський Союз щонайменше вдвічі переоцінює свої потужності з виробництва артилерійських снарядів калібру 155 мм і порушує обіцянки обсягів постачань в Україну. За даними журналістського розслідування, європейські виробники здатні виготовляти приблизно вдвічі менше боєприпасів (БК), ніж заявляє Брюссель.

8 липня українська тенісистка Еліна Світоліна вшанувала загиблих внаслідок чергового масованого ракетного удару по Україні. Спортсменка вдягла чорну стрічку на Вімблдоні.