Данія завершить навчання українських пілотів F-16 наприкінці року, – міністр оборони

Джерело: Bloomberg

Міністр оборони Данії Трольс Лунд Пульсен заявив, що Данія завершить програму підготовки українських пілотів бойових літаків F-16 наприкінці року, щоб зосередитися на своїх нових винищувачах. 

Минулого року скандинавська країна пообіцяла надіслати 19 F-16 Україні, однак після того, як навчить пілотів керувати ними. Міністр додав, що Данія підготує приблизно 20 українських пілотів. 

Читайте також: В Україні на F-16 очікує, ймовірно, найбільш небезпечне поле бою — Business Insider

Пульсен наголосив, що коаліція F-16, очолювана країнами, включаючи США, Нідерланди та Данію, повинна буде шукати альтернативні місця, на додаток до вже створеного навчального центру в Румунії, щоб продовжити цю діяльність.

“Ми будемо переходити на польоти на F-35, тому нам потрібно витрачати на це сили, і тому ми не можемо продовжувати навчання українських льотчиків після 2024 року”, – сказав міністр оборони.

Раніше Данія замовила 27 нових літаків F-35.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи. 

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.

Цього тижня три українські атомні станції уклали угоди на зведення захисних споруд. Попри те, що Хмельницька — це найменша АЕС в Україні (має в експлуатації 2 енергоблоки), витрати на її захист сягнуть 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх станцій.

Улітку 2024 року російські окупанти стратили чотирьох українських військових на території агрегатного заводу у Вовчанську за наказом командування.