Експерти ЮНЕСКО проводять 3D-сканування зруйнованої внаслідок атаки РФ історичної будівлі у Львові

Джерело: заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова у Facebook.

Експерти ЮНЕСКО проводять 3D-сканування зруйнованої будівлі в буферній зоні об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Львів – Ансамбль історичного центру”.

За словами Еміне Джапарової, протягом 11 – 14 липня експерти ЮНЕСКО проводять 3D-сканування зруйнованої Росією будівлі в буферній зоні об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Львів – Ансамбль історичного центру”.

“Ракетний удар по цьому об’єкту 6 липня – це черговий воєнний злочин та порушення Росією Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року. Зібрані дані слугуватимуть підставою для подальшого визначення необхідних ресурсів для реконструкції будівлі”, – зазначила заступниця очільника МЗС України.

Нагадаємо, що вночі 6 липня російські окупаційні війська завдали ракетного удару по Україні. На Львівщину було випущено 10 крилатих ракет, з яких 7 було збито, а решта поцілили по місту Львів. Зокрема ворожа ракета вдарила по одній з багатоповерхівок міста.

Зазначимо, що станом на 26 червня 2023 року, через повномасштабну війну Росії проти України збитків зазнали 1 582 об’єкти культурної інфраструктури, без урахування пам’яток культурної спадщини. З них майже третину – 585 об’єктів – повністю зруйновано.

Лише за останній місяць загальна чисельність постраждалих об’єктів культурної інфраструктури зросла на 62 одиниці, основна частина з яких припадає на Херсонщину (25 одиниць або 40%).

Загалом найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Херсонській, Харківській, Київській, Миколаївській, Запорізькій та Луганській областях.

Найчисельнішою групою об’єктів культурної інфраструктури, які зазнали пошкоджень чи руйнувань, є клубні заклади. Це 48% від загальної кількості закладів культурної інфраструктури, які зазнали збитків.

Пошкоджень і руйнувань зазнали клубні заклади, бібліотеки, музеї, театри, філармонії, заклади мистецької освіти (мистецькі школи та коледжі) на території 222 територіальних громад: у Вінницькій – 3% ТГ, Дніпропетровській – 17%, Донецькій – 87%, Житомирській – 12%, Закарпатській – 2%, Запорізькій – 33%, Київській – 29%, Луганській – 42%, Львівській – 2%, Миколаївській – 42%, Одеській – 4%, Сумській – 49%, Харківській – 36%, Херсонської – 37%, Хмельницькій – 5%, Черкаській – 3%, Чернігівській – 14% областях та м. Києві.

Загалом зазнали збитків:

  •       клубні заклади – 755;
  •       бібліотеки – 598;
  •       музеї та галереї – 84;
  •       театри та філармонії –26;
  •       заклади мистецької освіти – 119.

У Мінкульті зазначили, що майже вся територія Луганської та значні частини територій Херсонської, Запорізької та Донецької областей досі перебувають у тимчасовій окупації. Це унеможливлює обрахунок точної кількості об’єктів культурної інфраструктури, що постраждали в ході бойових дій та окупації.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.

Заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда поінформувала, депутати Київради підтримали ініціативу мера стосовно надання матеріальної допомоги пораненим військовим, зареєстрованим у Києві.

У четвер, 19 вересня, російський суд ув’язнив студента на майже два місяці за позитивні заяви про український воєнізований підрозділ.