Moonfish та Juice: загиблі пілоти-аси, котрі виборювали право України на F-16

Джерело: Букви

У 2022 році пілоти військово-повітряних сил України наголошували західним ЗМІ, що їм вдалося відбитися від перших атак росіян, водночас для того, аби відкинути ворога за лінію фронту потрібні сучасніші літаки та технології. Українські льотчики на псевдо Moonfish та Juice боролися за право нашої країни отримати такі потрібні винищувачі F-16.

Андрій Пільщиков (Juice) загинув 25 серпня 2023 року у небі над Житомирщиною під час виконання бойового завдання. Два навчально-бойові екіпажі літаків L-39 зіштовхнулися під час складного маневру. Тоді також загинули двоє пілотів 40-ї бригади тактичної авіації повітряного командування “Центр” Повітряних Сил ЗС України.

Через рік, 26 серпня, не стало Олексія Меся (Moonfish). Оборонець відбивав одну з найбільш масованих ракетних атак ворога. У свій останній бій він знищив три крилаті ракети та один ударний БпЛА.

Пресслужба 144-го винищувального крила Повітряних сил Нацгвардії США повідомляла, що Месь проходив навчання на F-16 у Штатах. Зокрема у 2019 році у ролі спостерігача він взяв участь у дозаправці винищувача F-15D Eagle в повітрі. Станом на червень 2022 року — був командиром ескадрильї українських винищувачів МіГ-29.

У 2022 році, українські пілоти, котрі навчались у США розповіли CNN, що російські сили “контролюють дуже невелику частину українського неба”.

Тоді вони наголошували, що об’єднані дії наших винищувачів, а також наземної протиповітряної оборони – це справді добре поєднання.

Це правда, ми зараз почуваємося вільно. Росіяни контролюють дуже невеликий шматочок українського неба, і саме там відбуваються ці звірячі бомбардування мирних міст, таких як Маріуполь та Харків. Але наразі, об’єднавши всі наші зусилля, нам вдалося утримати наше небо від РФ, – пояснював Moonfish.

Він акцентував, що для українських сил дуже потрібне підкріплення від західних країн.

Своєю чергою, Juice був переконаний, що ВПС України потребують більше літаків та передових технологій.

На жаль, російські ВПС мають перевагу у технологіях. Отже, використовуючи це маля (має на увазі свій літак – ред.), я малоефективний. Нам потрібно щось більш просунуте та сучасне, аби відштовхнути росіян якомога далі від лінії фронту, – додав тоді пілот.

Juice також неодноразово закликав західних партнерів надати Україні сучасні винищувачі, зокрема в інтерв’ю The Washington PostFinancial TimesCNN, Fox News Channel та BBC News.

Читайте також: Андрій вигадував оригінальні бойові місії, яких їх ніхто не вчив – історія пілота-аса Джуса

У червні 2022 року Moonfish відвідав США разом з військовим льотчиком Андрієм Пільщиковим, щоб зустрітися з урядовцями і лобіювати надання Україні F-16. На зустрічах з американськими законодавцями пілоти обговорили сучасні системи озброєння, необхідні Україні. На деяких зустрічах, режисер та актор Шон Пенн приєднався до льотчиків, аби посилити їх позицію.

Після того, як пілоти зустрілися з Адамом Кінзінгером в його офісі у Вашингтоні, Кінзінгер вніс на розгляд Палати представників Конгресу США “Ukraine Fighter Pilots Act” 17 червня 2022 року.

Співавторами законопроєкту також виступили декілька інших членів конгресу.

Пілоти-аси зробили титанічні зусилля та зіграли важливу роль у тому, аби Україна таки отримала американські літаки F-16. Вміння та відвага пілотів переконали західних посадовців, що винищувачу будуть у вправних руках.

Читайте також: В Україні на F-16 очікує, ймовірно, найбільш небезпечне поле бою — Business Insider

Коли я зустрівся з українськими пілотами Juice та Moonfish, я мав неприємне передчуття, що вони не переживуть війну. Juice загинув у серпні 2023 року, Moonfish загинув у понеділок. Вони билися як чорти за Україну та F16. Вічна шана воїнам. Слава Україні, – написав Адам Кінзінгер на платформі X, коментуючи загибель Меся на F-16.

  • Згідно з даними Генштабу, за 2024 рік українські військові вразили вже 277 засобів ППО РФ – більше, ніж за 2022 рік. Протягом минулих місяців значних втрат завдають росіянам в окупованому Криму: за травень-червень ЗСУ вразили на півострові 15 засобів ППО – С-300, С-350, С-400.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

26 вересня президент США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.