У Німеччині викрили постачання заборонених верстатів до Росії

Джерело: SWR

Попри запроваджені проти Росії санкції, до цієї країни продовжують надходити німецькі верстати, котрі можуть використовуватися для виробництва боєприпасів або комплектуючих для транспортних засобів, мовиться в оприлюдненому розслідуванні німецької телекомпанії.

У 2023 році Росія в обхід санкцій отримала понад 300 автоматизованих верстатів із комп’ютерним управлінням від німецьких виробників, дізналися журналісти з документів митниці. За словами авторів матеріалу, без цих верстатів нині “практично немислиме” виробництво автомобілів, літаків, а також боєприпасів.

Лані аналітикині Ради економічної безпеки України Олени Юрченко свідчать, що 80% верстатів в Росії зараз використовуються для військового виробництва.

За допомогою машин з ЧПУ вони можуть виробляти набагато швидше і точніше, що вкрай важливо особливо у збройовій сфері. Зрештою це дозволяє їм виробляти ще більш смертоносну зброю. А Німеччина є лідером з виробництва цих верстатів і має частку на російському ринку до 30%, – наголосила експертка.

Як з’ясувалося, німецька продукція активно використовується компаніями, що забезпечують російську армію двигунами та деталями для літаків та ракет. Серед цих фірм – “КамАЗ”, НДР, “Індустріальні рішення”, “Парсек”.

Журналісти встановили понад 30 німецьких виробників, чиї верстати минулого року експортували до Росії. Багато з цих компаній базуються на федеральній землі Баден-Вюртемберг, відомої великою кількістю машинобудівних фірм. Серед них – компанії Walter Maschinenbau з Тюбінгена, Vollmer з Бібераха, Fein GmbH зі Швебіш-Гмюнда, Heller з Нюртінгену тощо.

Приблизно у двох третинах випадків обладнання з ФРН було завезено до Росії через Туреччину. Деякі з турецьких посередників мають прямі зв’язки з РФ, тоді як інші навіть започаткували російські підприємці.

Своєю чергою, німецькі компанії заявили, що дотримуються санкцій проти Москви і не знають, як їхні верстати опинилися в Росії.

Тим часом експерт із санкцій Беньямін Гільгеншток із Київської школи економіки вважає, що німецькі компанії справді не завжди знають, куди відправляється їхня продукція, але вони “однозначно могли б це з’ясувати, якби спробували”. Експерт закликав уряд ФРН посилити для компаній зобов’язання щодо контролю ланцюжків постачання своєї продукції та посилити заходи проти обходу санкцій.

Корональний викид маси (CME) Сонця загрожує кометі C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), яка готується до свого найбільшого зближення із Землею. Натомість вчені все ж сподіваються поспостерігати за захоплюючим астрономічним явищем.

У Росії, створені в межах онлайн-проекту “Большой российской энциклопедии”, матеріали передадуть команді іншої інтернет-енциклопедії – “Рувики”. Співробітники БРЭ повідомляли, що зарплата їм не нараховувалась із грудня минулого року.

Країни Балтії та Молдова можуть бути “втягнуті” у війну з Росією, заявив директор ФСБ РФ Олександр Бортніков. За його словами, до участі у війну з Москвою їх нібито підштовхують США та їхні союзники, а також “дії українських військових”.

Під час шторму у Флориді, фотограф Девід Барсенас спільно з репортером Крістофером Саласом врятували кішку. Згодом користувачі соцмереж прозвали тварину HurricaneCat (Hurricane – ураган).

10 жовтня Печерський суд Києва арештував депутатку Хмельницької міськради, котру ДБР затримало за підозрою у незаконному збагаченні на 1,5 млн доларів.