Міноборони допустило до використання у ЗСУ безпілотний робот «Тарган»: що він може

Джерело: Міністерство оборони України

Міністерство оборони кодифікувало і дозволило використання безпілотного наземного робота “Тарган”, розробленого українськими інженерами.

Він невеликий, що полегшує транспортування. “Таргана” можна перевозити у мікроавтобусах чи на автомобільних причепах.

“Наземний робот може перевозити до двох центнерів вантажу. Залежно від потреб здатен транспортувати боєприпаси, продукти харчування, спорядження. Безшумний електричний двигун, великі гумові колеса і особливості конструкції дозволяють рухатись полем бою непомітно на значну відстань”, – розповіли в Міноборони.

Раніше відомство допустило до експлуатації у військах бронеавтомобіль “Джура”, призначений для виконання різних тактичних завдань.

Також кодифікували український багі “Варан”. Його основою є силовий каркас для надскладних умов експлуатації. Транспортний засіб підвищеної прохідності призначено для виконання широкого спектра завдань: переміщення особового складу, евакуації поранених, підвезення боєприпасів тощо.

Крім цього, стало відомо, що за дев’ять місяців 2024 року оборонне відомство дозволило для використання у Силах оборони понад 140 безпілотних авіаційних комплексів та 33 наземних роботизованих комплексів українського виробництва.

Нагадаємо, Міністерство оборони України уклало два нові контракти з українськими підприємствами оборонно-промислового комплексу на загальну суму майже 5 мільярдів гривень. Відповідне підписання угод відбулося під час робочої поїздки Президента Володимира Зеленського та міністра оборони Рустема Умєрова.

Також повідомляли, що в Україні стартувало серійне виробництво роботів Ratel Н, здатних транспортувати одночасно двох поранених з поля бою.

Окрім того, в Україні активно створюють і використовують новітню зброю. Завдяки прагненню перехитрити ворога і великим інвестиціям, Україна стає центром для розробки автономних дронів та іншого озброєння.

Також українська військова промисловість запустила серійне виробництво безпілотників-камікадзе, які можуть вражати цілі на відстані понад 1000 кілометрів.

У МЗС України акцентували на п. 36 підсумкової декларації саміту БРІКС у Казані, присвяченому Україні, в якому його учасники лише нагадали про власні національні позиції щодо ситуації в Україні, свою відданість цілям і принципам Статуту ООН, а також мирному врегулюванню та дипломатії.

У середу, 23 жовтня, на підконтрольну Україні територію повернулися ще п’ять родин, які виховують шістьох дітей віком від 3 до 17 років. Сім’ї виїхали з окупованих районів Херсонщини, Запорізької області та Криму.

Велика Британія та Німеччина в середу, 23 жовтня, підписали “визначну оборонну угоду”, спрямовану на посилення безпеки, інвестицій і робочих місць.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що гроші, які мали б піти на соціальні виплати українським біженцям у Німеччині, слід віддавати напряму Україні.

Проблема адаптації ветеранів та ветеранок з інвалідністю гостро стоїть на порядку денному суспільства сьогодні –…