Масований удар по історичному центру Одеси: росіяни пошкодили 25 пам’яток архітектури

Джерело: глава Одеської ОВА Олег Кіпер в Telegram.

Внаслідок російської масованої атаки історичного центру Одеси пошкоджено 25 пам’яток архітектури. Зруйновано Спасо-Преображенський кафедральний собор.

Фото: Олег Кіпер

Інформація про 25 пам’яток надана станом на 14:00. Нині спеціалісти продовжують працювати на місці ракетних ударів. Було пошкоджено пам’ятки будівлі XIX-XX століть:

  • Будинок Чижевича;
  • Будинок Папудової;
  • Будинок Заблудовського;
  • Будинок Гагаріна;
  • Будинок Януша;
  • Будинок Жданової;
  • Будинок Рассель дель Турко;
  • Будинок Масса;
  • Особняк Манук-Бея;
  • Будинок Ковалевського
  • Будинок Порро;
  • Будинок Машевського та інші.

“Росіяни навмисно спрямували свої ракети на історичний центр Одеси, що знаходиться під захистом ЮНЕСКО! Все, що змореною працею створювалося великими архітекторами знищується зараз цинічними нелюдами”, — зазначив Кіпер.

Заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба наголосив, що всього пошкоджено 44 будівлі в Одесі.

Фото: Олексій Кулеба

“Окупанти, прикриваючись “православ’ям”, зруйнували відомий на весь світ Спасо-Преображенський кафедральний собор. Як “совєти” колись, так РФ сьогодні вкотре знищує цю будівлю”, — зазначив він.

Довідка. Спасо-Преображенський кафедральний собор започаткували як проєкт у 1794 році, а в 1795 було закладено перший камінь. У 1936 році за часів сталінського терору його було зруйновано. Спершу казали про те, що собор було підірвано, але на початку 2000-х років, коли почалася його реставрація, архітектори виявили цілий фасад. З’ясувалося, що собор спершу розграбували, оскільки він був фанерований, а підлоги викладені плитами мармуру і граніту. Після цього його розібрали по камінчику.

Радянська влада на місці собору влаштувала розважальне місце, а на місці головного вівтаря — туалет. Під час заступництва академіка Володимира Філатова на місці вівтаря встановили фонтан з великою мармуровою вазою у вигляді квітки.

Собор остаточно відновили у 2005 році. Фонтан перенесли на місце першого міського фонтану на Соборній площі.

Фото: Олексій Кулеба

Фото: Олег Кіпер

Фото: Олег Кіпер

Фото: Олег Кіпер

Фото: Олег Кіпер

Фото: Олексій Кулеба

Речник ОУВ “Таврія” полковник Владислав Волошин поінформував, що на Півдні російські війська застосовують тактику малих штурмових груп, із чисельністю особового складу до відділення, переважно без допомоги важкої техніки.

На фронті, у війні проти росіян, загинув військовий НГУ Василь Особа, — чоловік доньки мовознавиці Ірини Фаріон Софії Семчишин.

Офіцер 15 бригади оперативного призначення “Кара-Даг” НГУ Віталій Міловідов відзначив, що на Покровському напрямку вже протягом тижня ворог знову вдається до застосування броньованої техніки.

На Харківському напрямку загинув російський опозиційний активіст Ільдар Дадін, який воював на стороні Збройних Сил України.

Речник Військово-Морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук зауважив, що російські війська перекидають ракети С-300 до систем ППО поблизу Керченського мосту, адже вони там їм дуже потрібні.