США передадуть Україні далекобійні ракети ATACMS, – NBC News

Джерело: NBC News

22 вересня троє офіційних осіб США та представник Конгресу повідомили, що президент США Джо Байден сказав президенту України Володимиру Зеленському, що Сполучені Штати нададуть невелику кількість далекобійних ракет ATACMS для допомоги Україні у війні проти Росії.

Офіційні особи, які говорили на умовах анонімності, не сказали, коли будуть доставлені ракети.

Раніше Байден заявляв, що США поки що не надаватимуть ATACMS Україні, одначе, також не знімають це питання з розгляду в майбутньому.

Сенатори-республіканці Томас Коттон, Роджер Уікер, Сьюзен Коллінз і Ліндсі Грем 16 вересня надіслали листа президенту США Джо Байдену, закликаючи його відправити ракети великої дальності ATACMS українським військовим для використання у війні проти Росії.

Довідка. ATACMS (Army Tactical Missile System) – американська тактична балістична ракета класу “земля — земля”. Виробляє ракети компанія Lockheed Martin. Їх можна використовувати з такими системами, як M270 MLRS, M142 HIMARS та інших модифікацій.  ATACMS мають дальність стрільби на відстань 300 км. Однак тут також багато що залежить від модифікації.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…