Посилення ППО та безпека у Чорному морі: результати засідання «Рамштайн»

Джерело: Букви

Низка рішень за результатами 17-го засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн” стосувалися посилення ППО, техніки та озброєння армійців на зимовий період.

Зокрема для захисту українського неба 20 країн об’єдналися в нову коаліцію наземних засобів ППО на чолі з Німеччиною й Францією.

Окрім цього, партнери обговорили питання проведення мінно-тральної операції у Чорному морі, яку здійснюють Румунія та Болгарія. Велика Британія і Норвегія в її межах спрямують зусилля на допомогу  союзникам у діяльності з відновлення безпеки у Чорному морі, зауважили у Силах оборони півдня.

Своєю чергою, США поновили запевнення стосовно їх спроможності забезпечити військову підтримку України паралельно з допомогою Ізраїлю.

Натомість Німеччина оголосила про вже другий поспіль пакет військової допомоги Україні. Оголошена допомога містить озброєння на 1,4 мільярда доларів, це системи IRIS-T з керованими ракетами, вісім тисяч протитанкових мін, комплект системи Patriot, додаткові 155-міліметрові артилерійські боєприпаси.

Крім того, безпекову допомогу також спорядять Литва, Болгарія, Фінляндія, Нідерланди та Естонія. Зокрема Нідерланди підготували 2 млрд євро на військову допомогу Україні.

Тоді як лідер ІТ-коаліції – Естонія надає фінансування на суму пів мільйона доларів на діяльність ІТ-коаліції на додаток до зобов’язань Люксембургу у розмірі 10 мільйонів євро.

У роботі 17-ї зустрічі Контактної групи з питань оборони України у межах формату Рамштайн беруть участь очільники оборонних відомств понад 50 держав.

У пресслужбі Міноборони акцентували, що глава відомства Рустем Умєров висловив вдячність за постійну підтримку України з боку міжнародних партнерів. Він наголосив, що кожна одиниця озброєння, надана Силам оборони України, посилює їхню здатність чинити опір ворогу та звільняти українську територію.

Умєров також окремо запросив міністрів оборони країн-партнерів приїздити з офіційними візитами до України, аби мати змогу на власні очі переконатися, що надана ними допомога використовується ефективно і наближає день нашої перемоги.

Зауважимо, 22 листопада Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вперше взяв участь у засіданні контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”.

Міністр оборони України Рустем Умєров на відкритті засідання заявив, що Сили оборони та безпеки України витіснили російські військові кораблі з Чорного моря та поступово відновлюють свободу мореплавства, навіть не маючи власного потужного військового флоту – “такими є результати наших асиметричних дій”. Також він наголосив, що Росія точно не планує зупинятися сама. Єдина мова, яку може зрозуміти Москва, – це сила.

Довідка. Зустрічі у форматі “Рамштайн” (Ukraine Defense Contact Group) — дипломатичні зустрічі міністрів оборони кількох десятків країн світу, що відбуваються з метою синхронізації та прискорення надання зброї Україні для протистояння російському повномасштабному вторгненню та обговорення питань підтримки України після закінчення війни.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.