У Росії запустили фейк про те, що літак А-50 було збито російською ППО – ISW

Джерело: Інститут вивчення війни

Фахівці ISW зауважили, що у Росії не готові визнати збиття Україною свого літака А-50 над Азовським морем. Натомість в інформаційному просторі РФ вирішили запустити фейк про те, що радіолокаційний літак збили самі росіяни.

Експерти нагадали, що А-50 застосовують для координації російської авіації та, можливо, протиповітряної оборони, і твердження про те, що саме російська ППО збила літак, означатиме катастрофічний провал з боку російських військ.

У звіті ISW мовиться що російські джерела почали звинувачувати у збитті А-50 командирів РФ, які не мають досвіду на посадах, які обіймають.

Водночас в ISW наголосили, що командувач Повітряно-космічних сил РФ Віктор Афзалов має чималий досвід в операціях російської ППО і відсутність у нього досвіду пілота навряд чи повпливала на його здатність розуміти, який літак – російський чи український – збиває ППО.

Ще одне російське джерело повідомило, що фейк про збиття А-50 російським ППО запустили для того, аби інші російські пілоти не боялись виконувати подальші операції над Чорним та Азовським морями, мовляв, збиття літака – просто людська помилка.

“Незрозуміло, чому російським пілотам має бути зручніше думка про те, що їхні наземні ППО настільки некомпетентні. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що не володіє інформацією про збитий літак, і рекомендував журналістам уточнювати інформацію з цього приводу в Міноборони Росії. Міноборони Росії не робило офіційної заяви про інциденти станом на цю публікацію”, – резюмували фахівці.

  • У Повітряних силах ЗСУ підтвердили інформацію про збиття літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряного пункту управління Іл-22 росіян. Додатково Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний поширив відео з радарів.
  • Надвечір 15 січня речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат опублікував фото з пошкодженнями російського Іл-22, атакованого напередодні. Ігнат наголосив, що ворожому літаку “реанімація не допоможе”.

Букви підготували підбірку різноманітних фільмів, які вийдуть на екрани вже в жовтні.

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.

Міністерство юстиції США відкрило кримінальні звинувачення проти трьох іранських оперативників, підозрюваних у зламі президентської кампанії Дональда Трампа та поширенні викраденої інформації в ЗМІ.

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська. 

Станом на 20:00 28 вересня внаслідок авіаційного удару РФ по Сумах вже відомо про десять загиблих та 22 поранених.