У США ініціювали розслідування проти SpaceX через використання росіянами Starlink

Джерело: The Washington Post

Стосовно компанії SpaceX, заснованої американським бізнесменом Ілоном Маском, розпочали розслідування. Воно стосується інформації щодо використання ЗС РФ проти України терміналів супутникового зв’язку Starlink.

Розслідування ініціювали демократи в Палаті представників США. Двоє політиків з цієї партії, Джеймі Раскін і Роберт Гарсія, повідомили журналістам, що вони взялися за розслідування після отримання інформації від української розвідки щодо можливого використання російськими загарбниками Starlink.

Конгресмени попередили президентку SpaceX Гвінн Шотвелл про те, що потенційне використання Росією Starlink “представляє серйозну загрозу безпеці України, життю українців і національній безпеці США”, відправивши їй відповідного листа.

Ми стурбовані тим, що ви, можливо, не маєте належних запобіжних заходів і політики, – йдеться в документі, який опинився в розпорядженні WP.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…