Чому Німеччина затримала ухвалення нового пакету санкцій проти РФ: пояснюють аналітики

Джерело: DW

Прийняття Європейським Союзом 14-го пакету санкцій проти Росії затяглося, хоча Бельгія, котра головує нині в ЄС, планувала оголосити про нього ще до початку саміту G7 в Італії 13 червня. Погодження нового пакету несподівано натрапило на супротив Німеччини.

Досі проти посилення санкційного режиму щодо РФ періодично виступав угорський прем’єр Віктор Орбан. Тож ЗМІ одразу підхопили висловлювання європейського високопосадовця про те, що “Німеччина стала новою Угорщиною”. Своєю чергою, канцлер ФРН Олаф Шольц назвав це “повною нісенітницею” і запевнив: нині триває дискусія щодо конкретного змісту окремих пунктів.

Проблема явно не в намічених санкціях проти зрідженого газу з Росії, зауважив оглядач DW Андрій Гурков. Судячи з повідомлень німецьких ЗМІ, каменем спотикання стало питання про те, як зробити більш ефективними вже введені Євросоюзом санкції, тобто — як боротися з їхнім обходом.

Зокрема занепокоєння викликало пропозицію не тільки зобов’язати компанії з ЄС вносити в контракти з оптовими покупцями своєї продукції в третіх країнах пункт про заборону на її перепродаж до Росії, а й запровадити юридичну відповідальність європейських фірм та їх закордонних філій за порушення цього пункту. У Берліні вважали, що в результаті експортери виявляться у вкрай ненадійній із правового погляду ситуації, оскільки їм доведеться відповідати за дії своїх численних зарубіжних партнерів.

Тому, згідно з повідомленнями джерел у Брюсселі, уряд Німеччини закликав відмовитися від пункту юридичної відповідальності зарубіжних філій європейських фірм за перепродаж своєї продукції в РФ або хоча б пом’якшити цю вимогу, поширивши її лише на суворо обмежену кількість найменувань промислової продукції.

Зауважимо, дипломати ЄС заявили, що в п’ятницю, 14 червня, Європейський Союз не узгодив 14-й пакет санкцій проти Росії.

Офіційні особи з 27 країн ЄС понад місяць обговорювали пакет, що включає заборону на перевалку російського СПГ і план покласти на операторів ЄС відповідальність за порушення санкцій дочірніми компаніями та партнерами в третіх країнах.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський відхилив візит Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша в Україну через його участь у саміті в Росії, повідомило джерело AFP.

За даними Sinoptik.ua, погода на вихідних буде теплою, малохмарною, без опадів і сильного вітру —…