Україна повернула з російського полону 90 військовослужбовців

Джерело: Голова ОП Андрій Єрмак/Telegram

25 червня відбувся 53-й обмін військовополоненими. Україна повернула з російського полону ще 90 українських захисників, серед них зокрема оборонці “Азовсталі”, прикордонники, воїни Нацгвардії. Станом на сьогодні вдалося звільнити 3300 українських військовополонених.

Чудовий день. Триває захід, в межах якого додому вже повернулося 90 наших людей. Це військові зі ЗСУ, НГУ, ДПСУ. Серед них – 52 оборонці “Азовсталі”, полонені з ЧАЕС…Найближчим часом чекаємо на продовження, – зазначив голова ОП.

Єрмак зазначив, що це важливий обмін. Запевнив, що ключове – повернути всіх наших людей додому, аби “кожен військовий обійняв рідних, ступив на рідну землю, дихав вільним повітрям”.

Він також висловив вдячність ОАЕ за сприяння обміну.

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець зауважив, що серед повернутих — воїни Нацгвардії, ВМС, ЗСУ, тероборонці, прикордонники.

Вони перебували на Херсонському, Донецькому, Харківському, Запорізькому та Луганському напрямках! Працюємо далі!

Він також додав, що нині Україна повернула вже 3300 наших воїнів з полону РФ.

Вдячний кожному, хто долучився до цього важливого обміну. Ми продовжуємо працювати над поверненням кожного захисника України, який перебуває в полоні держави-окупанта, – своєю чергою повідомив глава Міноборони Рустем Умєров.

Reuters повідомляє, що Об’єднані Арабські Емірати заявили про посередництво в обміні 180 військовополоненими між Росією та Україною.

Міністерство закордонних справ ОАЕ заявило, що посередництво було успішним, тому що ОАЕ використали “свої чіткі зв’язки та партнерство з обома сторонами”, зокрема як надійний посередник між обома сторонами, – мовиться у повідомленні.

Зауважимо, 5 червня, під час свого виступу на Петербурзькому міжнародному економічному форумі, глава РФ Володимир Путін повідомив, що нині у російському полоні утримують 6 465 українських військовослужбовців.

Раніше представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юрій Таранюк повідомив, що в російському полоні перебувають понад 8000 українців. Зазначалося, що понад 1600 з них – цивільні.

26 березня Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні оприлюднила нові дані про тортури росіянами українських військовополонених та різке зростання кількості достовірних звинувачень у стратах полонених.

Голова ММПЛУ Даніель Белль повідомила, що кожен з раніше опитаних українських військовополонених розповідав, як російські військовослужбовці та посадовці катували їх у неволі, застосовуючи неодноразові побиття, електрошок, погрози розстрілу, тривалі стресові пози та імітацію розстрілу. Більш ніж половина з них зазнали сексуального насильства.

Більшість колишніх військовополонених також розповідали про страждання від того, що їм не дозволяли спілкуватися зі своїми родинами, та що вони були позбавлені належного харчування й медичної допомоги.

Окрім цього, ММПЛУ зафіксувала достовірні повідомлення про страту щонайменше 32 українських військовополонених у 12 окремих випадках у період з грудня 2023 року по лютий 2024 року, що значно більше, ніж за будь-який попередній період.

29 травня уповноважена з прав людини РФ Тетяна Москальова звинуватила Україну в “надуманих вимогах” під час процесу узгодження обміну полоненими. Москальова заявила, що обмін військовополоненими між Росією та Україною призупинено на кілька місяців.

Читайте також: Багато іноземців не знають, що росіяни катують наших полонених – Спільнота родин Оленівки

Генеральний прокурор Андрій Костін заявив, що неофіційні розмови з військовими, які повернулись з російського полону, свідчать про те, що до 90% військовополонених піддаються катуванню і фізичному та моральному насиллю.

Воронезька авіабаза Мальшево на півдні РФ у 160 км від кордону з Україною, може бути найважливішою та найбільш вразливою ціллю в Росії. Однак, поки що українські Сили оборони не отримали дозвіл на використання американського озброєння для знищення російських Су-34 на цій авіабазі.

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили про оперативну інформацію на фронті станом на 22:00 30 червня. За добу відбулося 124 бойових зіткнення. Найгарячішим напрямком протягом дня залишався Покровський.

Народна депутатка Мар’яна Безугла заявила, що вирішила подати  заяву в Державне бюро розслідувань щодо порушення Головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським статті 351 Кримінального кодексу України, а саме “перешкоджання діяльності народного депутата України”.

30 червня командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-лейтенант Олександр Павлюк повідомив про втрати російської армії за тиждень. Зокрема українські оборонці ліквідували 8340 росіян та знищили 1243 одиниці озброєння та військової техніки.

30 червня в Одесі п’ятьох відпочивальників віднесло хвилями у відкрите море. Рятувальники звернулися по допомогу до ВМС ЗСУ.