ISW: У Путіна немає справжнього прагнення миру з Україною

Джерело: ISW

В Інституті вивчення війни застерігають від заяв глави РФ щодо миру. Аналітики переконані, що Путін не прагне миру, натомість намагається заспокоїти західних партнерів України хибними повідомленнями про готовність до переговорів.

Відповідні висновки зробили за підсумками зустрічі президента РФ Володимира Путіна з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, який намагається позиціювати себе як посередник.

Путін зажадав капітуляції України шляхом її “демілітаризації” та передачі значних територій, які російські війська не зайняли, – пояснюють аналітики.

Варто додати, у червня аналітики Інституту вивчення війни вже попереджали, що російський диктатор своїми заявами про нібито “готовність до переговорів” намагався підірвати підтримку України Заходом.

Також аналітики стверджують, що Путін використав свою зустріч із президентом Китаю Сі Цзіньпіном, щоб “просувати кремлівські наративи, вдаючи зацікавленість у мирних переговорах”.

Своєю чергою, Орбан, ймовірно, хоче переорієнтувати увагу Заходу з надання військової допомоги Україні на можливість заявлених “мирних переговорів”. Натомість Путін не зацікавлений у цьому.

В ISW попередили, що своєю діяльністю глава угорського уряду підриває підтримку України з боку ЄС. Путін використовує власні заяви про нібито готовність до переговорів для того, аби розколоти Захід і підірвати військову підтримку України.

16 червня учасники саміту опублікували текст спільного комюніке про основи миру за підсумками Саміту миру у Швейцарії, в якому взяли участь 101 держава та міжнародна організація. Текст підтримали 80 держав і чотири організації.

Раніше президент Володимир Зеленський за підсумками другого дня Глобального саміту миру у Швейцарії висловився стосовно пунктів Формули миру щодо ядерної, продовольчої та гуманітарної безпеки. На його думку, цей формат “абсолютно робочий”.

Зауважимо, 11 жовтня 2022 року президент представив лідерам G7 Формулу миру для подолання російської агресії. Документ передбачає оборонну підтримку України, визнання та захист територіальної цілісності та покарання винних у збройній агресії. Окрім цього, формула передбачає протидію екоциду та фіксацію завершення війни.

Формула миру містить десять пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

Водночас у спільному комюніке 16 червня мовиться, що країни мають спільне бачення щодо важливих аспектів:

1) По-перше, будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок має бути безпечним, захищеним, надійно охоронятися та не шкодити довкіллю. Українські атомні електростанції та установки, зокрема Запорізька атомна електростанція, повинні працювати безпечно та захищено під повним суверенним контролем України і відповідно до принципів МАГАТЕ та під її наглядом.

Будь-яка загроза або використання ядерної зброї в контексті війни в Україні є недопустимими.

2) По-друге, глобальна продовольча безпека залежить від безперебійного виробництва та постачання продуктів харчування. У зв’язку з цим вільне, повне та безпечне торговельне судноплавство, а також доступ до морських портів на Чорному та Азовському морях є надзвичайно важливими. Напади на торговельні судна в портах і на всьому маршруті, а також на цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними.

Продовольчу безпеку ніяк не можна використовувати як зброю. Українська сільськогосподарська продукція має безпечно та вільно постачатися зацікавленим третім країнам.

3) По-третє, усі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну. Усі депортовані та незаконно переміщені українські діти та всі інші українські незаконно утримувані цивільні особи мають бути повернуті в Україну.

Зауважимо, 26 червня канцлер Німеччини Олаф Шольц виступив у Бундестазі, категорично відкинувши так званий “мирний план” Путіна щодо умов переговорів у російсько-українській війні.

Ще раніше Шольц заявив, що дипломатія з РФ може бути успішною виключно з позиції сили.

Нещодавно президент Фінляндії Александр Стубб пояснив, що російський лідер Володимир Путін розуміє лише силу.

Я роками брав участь у мирному посередництві. Коли ви виступаєте посередником, все починається з діалогу, а після ви починаєте встановлювати параметри. Та гадаю, що в даному конкретному випадку холодна правда полягає в тому, що єдиний спосіб досягти миру – це поле бою, – зазначив президент Фінляндії.

Попри визнання відсутності політичного діалогу з РФ, він не став відкидати заклики щодо врегулювання на рівні дипломатів. Зауваживши, що мирний Саміт щодо України, який має організувати Швейцарія, справді потрібен. Він додав, що це не тільки односторонній шлях, необхідно, аби, на певному етапі, “шляхи пересіклися”.

Також швейцарські ЗМІ наголосили, що у минулому Кремль завжди краще розумів прояв сили, аніж “обговорення та компроміси”. Тому, військове втручання Франції, ймовірно, стане останнім шансом Європи запобігти великій війні.

Нове опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведене в межах проєкту Mobilise, свідчить, що 58% респондентів згодні з твердженням, що українська влада не повинна йти на компроміси у переговорах із Росією, і Україна продовжуватиме боротьбу, скільки буде потрібно.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.