Естонія підготує випробування зразків бункерів для зведення укріплень на кордоні з РФ

Джерело: ERR

Естонія у 2025 році, у межах проєкту зі зведення лінії оборони на кордоні з Росією, облаштує 600 бункерів. Нині створюються їхні прототипи, поінформувала голова відділу інфраструктури державного центру оборонних інвестицій Каді-Кай Колло.

Загалом виготовлено три дослідні зразки.

За попередніми оцінками, на будівництво витратять €60 млн. Крім бункерів, оборонна лінія міститиме протитанкові загородження та паркан із колючого дроту.

Колло зазначила, що при визначенні вимог до захисної споруди врахували досвід російсько-української війни. Так, бункер повинен вміщати до десяти бійців зі спорядженням та місцем для харчових запасів. За основний матеріал обрали бетон, через його надійність та дешевизну у виробництві.

Планується, що конструкції випробовуватимуть за допомогою обстрілу 155-міліметровими снарядами.

Бетонні бункери вкопуватимуться в землю і закриватимуться шаром ґрунту. Встановлювати їх планують на державній землі, проте у разі потреби військові домовляться і з приватниками.

Систему укриттів зведуть у межах загальної “балтійської лінії оборони” на кордоні з РФ та Білоруссю.

Раніше ми повідомляли, що Естонія, Латвія та Литва зміцнюють тисячокілометрову ділянку своїх кордонів, найбільш відкриту у військовому плані на східному фланзі НАТО, так званою “лінією оборони Балтії”, яка складається із загороджень та понад 1000 бункерів.

Тільки лмше Естонія планує витрати близько 60 млн євро на будівництво 600 таких споруд уздовж кордону з РФ.

19 січня у міністерстві оборони Естонії повідомили, що Естонія, Латвія та Литва схвалили план будівництва оборонних споруд на своїх кордонах з Росією та Білоруссю.

Міністри оборони трьох країн підписали в Ризі угоду про будівництво “антимобільних оборонних установок у найближчі роки для стримування та, у разі необхідності, захисту від військових загроз”.

Війна Росії в Україні показала, що, окрім техніки, боєприпасів і живої сили, для захисту Естонії з першого метра потрібні також фізичні оборонні споруди на кордоні, – сказав у заяві міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

У відомстві повідомили, що також планується створити мережу бункерів, опорних пунктів і розподільчих ліній.

23 січня міністр оборони Литви Арвідас Анусаускас повідомив, що Рада оборони Литви вирішила розпочати переговори про купівлю танків Leopard 2 у Німеччини, оскільки країна прагне створити танковий батальйон.

Зауважимо, 13 лютого Служба зовнішньої розвідки Естонії заявила, що Росія готується до військової конфронтації із Заходом протягом наступного десятиліття, і її може стримати контрнарощування Збройних сил.

Естонія та інші країни Балтії збільшили свої військові витрати до понад 2% ВВП після того, як Росія незаконно анексувала Крим у 2014 році, а союзники по НАТО збільшили присутність у цих країнах. Німеччина планує розташувати 4800 боєздатних військових у регіоні до 2027 року. Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус порівняв “історичну” угоду із розміщенням союзних військ у Західній Німеччині, які направили для захисту Західної Європи у разі нападу СРСР під час холодної війни. Також стало відомо, що Північноатлантичний альянс тимчасово розгорне літаки електронної розвідки та спостереження у Шяуляї, Литва.

З 2025 року Німеччина триматиме 35 тисяч військовослужбовців у стані підвищеної чи високої бойової готовності для реалізації нової стратегії стримування та оборони НАТО, – заявив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус у кулуарах зустрічі НАТО у Брюсселі.

Говорячи про коментарі кандидата в президенти США Дональда Трампа про те, що він не буде захищати союзників, які не витрачають достатньо коштів на оборону, Розін пояснив: “Такі заяви ніколи не допомагають”.

Також він додав, що здатність Росії постачати боєприпаси своїм військам продовжує переважувати можливості України, і якщо підтримка Заходу не буде стійкою, Україна навряд чи зможе змінити ситуацію на полі бою.

Раніше експерт з ракетних технологій та науковий співробітник докторантури університету в Осло Фабіан Гоффман попередив, що прямий збройний конфлікт НАТО з Росією ближче, ніж багато хто думає.

Своєю чергою, Генеральний інспектор Бундесверу Карстен Брайер закликав посилити стримування якомога швидше. Окрім залучення особового складу та озброєння, також потрібна “зміна менталітету”. Брайер наголосив, що Німеччині слід бути готовою до війни вже через п’ять років.

5 жовтня Букви опублікували матеріал про історію херсонки Олени Молокової, в якому йдеться про її…

Згідно зі ще не оприлюдненими планами НАТО, союзникам доведеться надати значно більше військ і зброї, щоб захистити себе від Росії, включаючи Німеччину.

Кібератака, ймовірно, пов’язана з китайським урядом, була націлена на мережу низки американських провайдерів широкосмугового доступу, потенційно отримавши доступ до інформації із систем, які федеральний уряд США використовує для санкціонованих судом запитів на прослуховування телефонних розмов у мережі.

Західні дипломати та частина українських посадовців вважають, що найімовірнішим компромісом для завершення війни, Росія збереже контроль над окупованими територіями, а Київ набуде членства в НАТО та гарантій безпеки від альянсу.

Голова ОВА Артем Лисогор повідомив, що на ТОТ Луганщини росіяни вирішили повернутися до радянської практики та запровадили патрулювання вулиць так званими “народними дружинами”.