Країни Перської затоки закликають до продовження «зернової угоди»

Джерело: Al-Awsat

Країни Перської затоки виступають за продовження “Чорноморської зернової ініціативи”, яка сприяє розв’язанню гуманітарних проблем і забезпеченню продовольчої безпеки для багатьох регіонів, заявив генеральний секретар Ради співробітництва арабських держав Перської затоки Джасем Мухаммед аль-Будайві.

На зустрічі з послом України в Саудівській Аравії Анатолієм Петренком аль-Будайві також наголосив, що всі учасники Ради підтримують мирні зусилля щодо врегулювання розв’язаної Росією війни.

Водночас генеральний секретар підкреслив, що позиція Ради щодо війни в Україні ґрунтується на принципах міжнародного права і Статуту Організації Об’єднаних Націй, збереженні міжнародного порядку на основі поваги до суверенітету, територіальної цілісності та політичної незалежності держав тощо.

Варто додати, олова Африканського союзу Азалі Ассумані заявив у п’ятницю, 28 липня, що пропозицій президента Росії Володимира Путіна про постачання зерна в Африку недостатньо, і що Україні потрібне припинення вогню.

Своєю чергою, президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса закликав президента РФ Володимира Путіна повернутись до “Чорноморської зернової ініціативи” наголосивши, що не проситиме безплатне зерно у Росії.

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган після робочої поїздки до Саудівської Аравії, Катару та Об’єднаних Арабських Еміратів планує зустрітися з російським лідером Володимиром Путіним. Під час зустрічі Ердоган хоче обговорити з очільником Кремля “зернову угоду”, з якої РФ вийшла 17 серпня.

Раніше, 17 липня, з ініціативи Південної Африки відбулася телефонна розмова президента ПАР Сиріла Рамафоси з Володимиром Путіним, під час якої очільник Кремля підкреслив, що “досі залишаються невиконаними зафіксовані у відповідному меморандумі Росія–ООН зобов’язання про усунення перешкод для експорту російського продовольства і добрив, що унеможливлює продовження “зернової угоди”.

При цьому відомо, що 16 липня з морського порту Одеси вийшло останнє судно в межах Чорноморської зернової ініціативи.

Тепер українські фермери побоюються втратити засоби до існування після того, як Росія вийшла з зернової угоди, яка дозволяла безпечний експорт українського зерна Чорним морем.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влад та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…