В Україну наближається спека: у ДСНС попередили про небезпеку загорянь в екосистемах

Джерело: Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

Відзавтра по всій території Україні зберігатиметься спека. Як наслідок – у більшості областей встановлюється пожежонебезпечний період.

Зокрема, за даними Українського гідрометеорологічного центру: 4-6 серпня у Тернопільській, Хмельницькій, Житомирській, Донецькій, 5-6 серпня й в Івано-Франківській, Вінницькій, 6 серпня й у Сумській, Кіровоградській, Харківській областях переважатиме надзвичайний рівень пожежної небезпеки. 

У ДСНС нагадали, що за таких умов відвідування лісових масивів заборонено. Також необхідно дотримувати правил пожежної безпеки. Не варто провокувати своїми діями загоряння на відкритих територіях.

На жаль, деякі громадяни й досі практикують випалювання сухої трави, що часто призводить до масштабних пожеж. Наслідки цих дій жахливі.

Зображення: ДСНС

Вогонь знищує все живе. Гине флора, дикі та свійські тварини, комахи й птахи, які низько гніздяться. Хтось згорає живцем, а хтось задихається від диму. Тварини не встигають втекти від пожежі.

Через випалювання трави гине корисна мікрофлора, що бере участь у важливих біологічних процесах, а також змінюється структура ґрунту. Внаслідок чого він перестає бути родючим і відновиться лише за 5–6 років.

Зображення: ДСНС

Під час горіння сухостою в повітря виділяються небезпечні речовини: бензопірен, діоксини, важкі метали. Це може спричинити головний біль, кашель, подразнення очей, запалення слизової оболонки носа й гортані, а згодом навіть призвести до онкологічних захворювань.

За певних погодних умов маленький підпал може швидко перетворитися на масштабну пожежу, перекинутися на будинки й стати причиною загибелі худоби та навіть людей.

“Будь ласка, не випалюйте траву. Бережіть себе, близьких і довкілля — вибирайте альтернативні способи утилізації сухостою”, – закликали у ДСНС.

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.  

Колишній лідер збірної України з футболу Євген Коноплянка завершив кар’єру.

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.