США «стурбовані» планом Росії скасувати ратифікацію заборони ядерних випробувань

Джерело: AL Jazeera

Сполучені Штати заявили, що їх “стурбувала” заява російського посла про те, що Москва скасує ратифікацію договору 1996 року, який забороняв випробування ядерної зброї.

Представник Росії в Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (CTBTO) Михайло Ульянов заявив, що “Росія планує відкликати ратифікацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ)”.

“Мета полягає в тому, щоб бути на рівних із США, які підписали договір, але не ратифікували його. Відкликання не означає наміру відновити ядерні випробування”, – сказав він.

Хоча Вашингтон підписав, але не ратифікував ДВЗЯВ, він дотримується мораторію на випробування ядерної зброї з 1992 року.

Відповідаючи на заяву Росії, Державний департамент США заявив, що “стурбований” цим кроком.

“Ми стурбовані сьогоднішніми коментарями посла Ульянова у Відні. Подібний крок будь-якої держави-учасниці марно ставить під загрозу глобальні норми проти ядерних вибухових випробувань”, – йдеться в заяві представника Держдепартаменту.

Росія не повинна “використовувати контроль над озброєннями та безвідповідальну ядерну риторику в невдалій спробі примусити інші держави”, додав Держдепартамент, припустивши, що план Росії відмовитися від ратифікації договору був спрямований на тиск на США та інші країни, які підтримують Україну.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.