Надмірне вживання червоного м’яса підвищує ризики розвитку цукрового діабету

Джерело: The American Journal of Clinical Nutrition

Згідно з новим дослідженням, люди, які регулярно вживають червоне м’ясо, можуть мати вищий ризик розвитку цукрового діабету ІІ-го типу.

Як повідомляється, в особливій групі ризику знаходяться ті, хто часто споживає оброблене м’ясо, бекон, хот-доги. За словами авторів дослідження, зменшення споживання червоного м’яса та інші зміни способу життя можуть допомогти багатьом людям зменшити ризик цукрового діабету ІІ-го типу.

Під час дослідження проаналізовано дані 217 тисяч медичних працівників. Кілька років поспіль учасники відповідали на детальні запитання щодо свого раціону та історії хвороби. Виявилося, той, хто їв найбільше червоного м’яса – приблизно дві повні порції (170 грамів) яловичини, свинини або баранини щодня – мали на 62% вищий ризик розвитку цукрового діабету ІІ-го типу.

При цьому вказано, що дослідження встановило зв’язок саме між надмірним вживанням червоного м’яса та цукровим діабетом. Тож, спеціалісти радять скоротити вживання червоного м’яса до однієї порції на тиждень.

Також вони наголошують, що червоне м’ясо – це цінне джерело білка, вітамінів, таких як B12, і мінералів, таких як селен. Проте червоне м’ясо також має значний вміст насичених жирів і, залежно від способу обробки, натрію та консервантів.

“Попередні дослідження показали вплив насичених жирів на резистентність до інсуліну у дорослих із надмірною масою тіла та ожирінням. Червоне м’ясо також має високий рівень типу заліза, яке може впливати на вироблення інсуліну”, – пояснили вчені.

Окрім того, дослідження на тваринах виявляли, що високий вміст натрію та хімічних консервантів, таких як нітрати та нітрити, що містяться у в’яленому м’ясі, призводять до запалення та ушкоджують клітини підшлункової залози, яка виробляє інсулін. У людей розвивається цукровий діабет ІІ типу, коли їхній організм не здатен виробляти достатню кількість інсуліну.

  • “Планетарна дієта” – це раціон харчування, що передбачає споживання великої кількості клітковини та мікронутрієнтів. Фактично такий спосіб харчування розроблений спеціально для збереження нашої планети та здоров’я. Згідно з новим дослідженням, вживання “дружніх до планети” продуктів може знизити ризик смерті людини від раку, серцевих захворювань та інших хронічних захворювань на 25%.
  • У новому дослідженні вчені виявили, що використання оливкової олії замість жирів, таких як маргарин, соняшникова олія та майонез, може знизити ризик смерті від деменції на 28%.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Національній академії наук Білорусі вирішили скласти списки співробітників, котрим дозволять користуватися Інтернетом на робочому місці. Про це із посиланням на відповідний документ повідомив білоруський учений-хімік Сергій Бесараб.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

Угорщина за Нідерландами оголосила про намір відмовитися від дотримання міграційних правил Європейського Союзу, повідомив міністр із європейських справ Угорщини Янош Бока.