Парламент Латвії узаконив одностатеві стосунки

Джерело: Reuters

9 листопада парламент Латвії проголосував за дозвіл одностатевим парам створювати цивільні союзи, надаючи їм юридичне визнання.

Гомосексуальність залишається суперечливою темою в Латвії, чиї законодавці у 2005 році змінили конституцію, аби визначити шлюб як дозволений лише між чоловіком і жінкою.

Нове законодавство, яке має набути чинності в середині наступного року, дозволяє одностатевим парам реєструвати своє партнерство у нотаріуса. Це надає партнерам права на відвідування у медичних закладах, а також деякі податкові та соціальні пільги.

Водночас активіст за права геїв Каспарс Залітіс зазначив, що одностатеві пари все одно не зможуть усиновлювати дітей та продовжуватимуть зазнавати проблем зі спадщиною.

Це чудовий початок… Латвія не є однією з шести країн Європейського Союзу, які не визнають одностатеві пари, – зазначив він Reuters.

У травні парламент Латвії обрав президентом Едгарса Рінкевичса – першого відкритого гея, попри те, що 45% латвійців заявили в опитуванні 2019 року, що їм було б некомфортно мати гомосексуального чи бісексуального високопосадовця.

Опитування 2019 року також засвідчило, що 54% ​​латвійців відчувають дискомфорт поряд із колегою-гомосексуалом або бісексуалом, тоді як згідно з опитуванням Globsec 2023 року лише 40% населення країни підтримують легалізацію одностатевих прав, таких як шлюб.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.