«РФ знову може вдатися до енергетичного терору»: Галущенко про опалювальний сезон

Джерело: Міненерго

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що Росія знову може вдатися до енергетичного терору та систематичних атак на українські енергетичні об’єкти.

Водночас, за його словами, українська енергосистема демонструє свою стійкість і стабільно проходить нинішній опалювальний сезон.

Очільник Міненерго наголосив, що критично вплинути на енергосистему можуть лише стихійні лиха і масовані атаки РФ: “Небезпеки відключень через інші причини немає”.

Зокрема, Герман Галущенко нагадав, що у 2023 році було проведено наймасштабнішу ремонтну кампанію на енергетичних об’єктах України, завдяки якій було значно посилено енергосистему після ворожих атак.

“Станом на кінець весни минулого року до 50% енергосистеми зазнало впливу ударів. Тому важливо було максимально відновитися. У нас ішли планові ремонти, але важливо було відновити втрачену генерацію, яка була суттєво розбита. Ми ставили за мету до початку ОЗП відновити 1,7 ГВт в системі, на сьогодні вже відновлено 2,2 ГВт. Ми спокійно проходимо цей опалювальний сезон”, – зазначив міністр.

А також додав, що, окрім ремонтів, українські енергетики реалізували програму пасивного захисту енергооб’єктів, яка передбачає спеціальні конструкції для захисту критичних вузлів на об’єктах генерації і передачі електроенергії.

“Але найкращий захист для енергетики – це системи протиповітряної оборони”, – резюмував Герман Галущенко.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.