«Загроза нацбезпеці» США стосується наміру РФ вивести ядерну зброю у космос – ABC News

Джерело: ABC News

14 лютого радник Білого дому з національної безпеки та провідні законодавці на Капітолійському пагорбі намагалися зняти стурбованість громадськості після того, як голова комітету з розвідки Палати представників попередив про “загрозу національній безпеці” США, пов’язану з “дестабілізуючим іноземним військовим потенціалом”, настільки серйозну, що президент Джо Байден повинен розсекретити “всю інформацію” про це.

Два джерела, знайомі з обговореннями, заявили, що розвіддані стосуються того, що Росія хоче вивести ядерну зброю у космос.

Водночас наголошується, що мовиться не про намір “скинути ядерну зброю на Землю, а, ймовірно, застосувати її проти супутників”.

Багато членів Конгресу назвали проблему “серйозною”, хоча й не такою, яка має викликати тривогу у суспільстві.

Ми збираємося працювати разом, аби розв’язати це питання, оскільки займаємося всіма делікатними секретними питаннями. Одначе, запевняємо, що усе контролюється, – запевнив журналістів спікер Палати представників Майк Джонсон.

Конгресмен Джим Гаймс, демократ від Коннектикуту та член Комітету з розвідки Палати представників, підтвердив це у своїй заяві, назвавши попередження “важливим”, але “не приводом для паніки”.

Раніше представник Республіканської партії від Огайо Майк Тернер, голова Комітету з розвідки Палати представників, заявив, що його комісія “надала всім членам Конгресу інформацію про серйозну загрозу національній безпеці”.

Зауважимо, 12 жовтня 2023 року призначена Конгресом двопартійна комісія зі стратегічної політики звітувала, що Сполучені Штати повинні підготуватися до можливих одночасних воєн з Росією та Китаєм, розширивши свої звичайні Збройні сили, зміцнивши альянси та пришвидшивши програму модернізації ядерного озброєння.

Звіт Комісії з’явився на тлі напруженості з Китаєм зокрема через Тайвань, та загострення політичного протистояння з Росією через її повномасштабне вторгнення в Україну.

  • Через свої імперські амбіції Росія становить найбільшу та найгострішу загрозу для країн НАТО. У разі “заморожування” війни в Україні, Москві знадобиться шість-десять років, щоб відновити свою армію. Протягом цього періоду Німеччина спільно з Альянсом повинні дати можливість своїм Збройним силам боротися з Росією. Тільки так можна буде зменшити ризик наступної війни в Європі.
  • У НАТО попередили, що занадто велика бюрократична тяганина заважає переміщенню військ у Європі, проблема, яка може спричинити серйозні затримки, якщо розпочнеться війна з Росією.
  • Захід не прагне війни з Росією, одначе, повинен готуватися до конфронтації, яка може тривати десятиліттями, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.
  • В Альянсу є лише три роки до можливого наступу сил російського глави Володимира Путіна проти військової інфраструктури Німеччини, попереджають європейські генерали.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи. 

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.

Цього тижня три українські атомні станції уклали угоди на зведення захисних споруд. Попри те, що Хмельницька — це найменша АЕС в Україні (має в експлуатації 2 енергоблоки), витрати на її захист сягнуть 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх станцій.

Улітку 2024 року російські окупанти стратили чотирьох українських військових на території агрегатного заводу у Вовчанську за наказом командування.