Кільський інститут світової економіки: Допомога Заходу Україні скоротилася на 87%

Джерело: Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) з посиланням на дані Інституту світової економіки в Кілі (IfW)

За період із серпня по жовтень обсяги обіцяної західної допомоги Україні скоротилися на 87 відсотків – фактично з 16 до двох мільярдів євро. Підтримка з боку Заходу впала до найнижчого рівня від початку війни РФ проти України наприкінці лютого 2022 року.

В IfW зазначили, що тенденція до скорочення допомоги Україні стала очевидною ще протягом місяців до звітного періоду. Зниження підтримки відзначають у всіх сферах – гуманітарній, фінансовій та військовій.

Найбільше зниження ми спостерігаємо у сфері надання військової допомоги, – пояснив експерт IfW П’єтро Бомпрецці.

Він порівняв період з серпня по жовтень з аналогічним періодом минулого року. Якщо за аналогічний період минулого року допомога становила 16 мільярдів євро, то з серпня по жовтень вона становила лише 2 мільярди євро.

Експерт пояснив ситуацію відсутністю нових пакетів військової допомоги від Сполучених Штатів. Через внутрішньополітичну боротьбу в США заблоковано виділення нових великих пакетів допомоги Києву. З 42 країн, які підтримують Україну, нові пакети допомоги за минулі місяці обіцяли лише менше половини. Євросоюз та США також майже не взяли на себе жодних нових зобов’язань, повідомили у IfW.

За словами Бомпрецці, європейські країни та інституції ЄС разом пообіцяли Україні більше допомоги, ніж США з початку війни. Здебільшого це багаторічна програма фінансової допомоги. Таку довгострокову допомогу також пообіцяли Німеччина, Норвегія, Данія та Велика Британія. Однак багато інших держав не наслідували цього прикладу.

Зауважимо, з початку повномасштабного російського вторгнення у 2022 році Україна отримала більш як $230 млрд допомоги. На ЄС та США спільно припадає майже 70% загального обсягу допомоги.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.