Уряд затвердив Стратегію термомодернізації будівель України до 2050 року

Джерело: пресслужба Кабміну

Кабінет міністрів затвердив Стратегію термомодернізації будівель країни до 2050 року, у якій структуризували довгостроковий план поступового оновлення фонду будівель України з урахуванням енергоощадних технологій.

Стратегія розроблена Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно з партнерами.

Зауважується, що Стратегія необхідна для зниження споживання енергії, оскільки її найбільше споживається саме в будівлях. Передбачається, що впровадження комплексної термомодернізації матиме вплив на розмір комунальних платежів в бік їх зменшення.

В умовах війни та атак російських окупантів на об’єкти критичної інфраструктури необхідно шукати такі рішення, які дозволять підтримувати енергетичну систему України, ощадно використовувати енергію та швидше реагувати у можливих кризових ситуаціях, – заявив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Затверджений документ визначає сім головних цілей для досягнення енергоефективності та декарбонізації:

  • Високу пріоритетність політики підвищення енергоефективності будівель на державному та місцевому рівнях.
  • Комплексні та інтегровані підходи до термомодернізації.
  • Подолання енергетичної бідності.
  • Сприятливе ринкове середовище для масштабної термомодернізації будівель.
  • Швидкі темпи глибокої термомодернізації громадських будівель.
  • Стале та цілеспрямоване фінансування термомодернізації.
  • Розвиток людського потенціалу, цифровізації та інновацій у сфері термомодернізації будівель.

Зазначається, що Стратегія є основоположним програмним документом у сфері енергоефективності. Попереду – послідовне та системне її впровадження на всіх рівнях урядування та в кожному секторі енергоспоживання.

Крім Стратегії термомодернізації, також затверджено концепцію Державної цільової економічної програми підтримки термомодернізації будівель до 2030 року, та Операційний план заходів з реалізації у 2024 – 2026 роках.

Концепція термомодернізації передбачає запровадження системи фінансової підтримки ініціатив населення (перш за все в індивідуальних житлових будинках), місцевої влади та бізнесу для підвищення енергоефективності будівель та розвитку інтегрованих в будівлі відновлювальних джерел енергії.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.