Сенат США представив законопроєкт щодо допомоги Україні на понад $60 млрд

Джерело: пресслужба Білого дому

Сенат США представив новий законопроєкт щодо допомоги Україні, Ізраїлю та зміцнення південного кордону Сполучених Штатів.

Так, згідно з текстом проєкту, загалом передбачено виділення 118,28 мільярда доларів, з них:

  • $60,06 млрд — на підтримку України;
  • $14,1 млрд — на підтримку Ізраїлю;
  • $20,2 млрд — охорону кордону.

Президент США Джо Байден у спеціальному зверненні закликав ухвалити запропонований законопроєкт, пообіцявши підписати його у найкоротші терміни.

Лідер більшості у Сенаті Чак Шумер запевнив, що голосування по проєкту закону відбудеться не пізніше 7 лютого.

Своєю чергою, Спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що не ставитиме на голосування законопроєкт.

Цей законопроєкт ще гірший, ніж ми очікували, і навіть не наближається до завершення прикордонної катастрофи, яку створив президент, — написав Джонсон в X.

Раніше ми повідомляли, що з початку повномасштабного російського вторгнення у 2022 році Україна отримала більш як $230 млрд загальної допомоги. На ЄС та США спільно припадає майже 70% загального обсягу допомоги.

Зауважимо, Білий дім 20 жовтня 2023 року запросив у Конгресу майже 106 мільярдів доларів для фінансування безпеки України та Ізраїлю. Байден попросив для України 61,4 мільярда доларів, близько половини з яких планують витратити в США на поповнення запасів озброєння, виснажених попередньою підтримкою Києва.

6 липня президент Володимир Зеленський анонсував розробку нової стратегії України на морі. Найближчим часом документ має затвердити РНБО.

Віктор Медведчук та Оксана Марченко є наближеними до керівництва російської федерації, перебувають в особистих дружніх зв’язках з главою РФ Володимиром Путіним.

У Центрі національного спротиву поінформували, що представники РПЦ на тимчасово окупованих територіях посилюють зусилля у межах кампанії з агітування українських дітей до армії РФ.

Станом на 6 липня Київ відновив дві третини власних генеруючих потужностей після російських ракетних обстрілів, повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

6 липня російські війська здійснили артилерійський обстріл Нікопольщини. Внаслідок чого загинула жінка.